Artık Türkiye'de gıda atıklarından diyet lif üretilebilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2011 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ayar, gıda sanayi artıklarından diyet lif üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

?Diyet Lif Değeri Yüksek Bazı Gıda Sanayi Artıklarının Yoğurt ve Dondurmada Kullanılabilirliği ve Bu Ürünlerin Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması' isimli projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklendiğini belirten Ayar, ?Proje ile günümüzde işlevsel özellikleri nedeniyle ilgi çekmeye başlayan diyet liflerin bazı gıda sanayi artıklarından üretilmesi ve üretilen bu diyet liflerin yoğurt ve dondurma gibi süt ürünlerine ilavesi ile daha besleyici ve fonksiyonel süt ürünlerinin üretimi amaçlanıyor.? dedi.

Türkiye'de henüz diyet lifi üretilmediğine dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Ayar, gerek doğrudan tüketime sunulan gerekse çeşitli gıdalara ilave edilen diyet liflerin yurt dışından getirildiğini hatırlattı. Ayar, ?Bu çalışma ile değişik gıda sanayi artıklarından değişik yöntemlerle diyet lif üretilecektir. Gerçekleştirilecek olan lif üretimi ile bu konuda dışa bağımlılık son bulacaktır.? diye konuştu.

Yapacakları çalışma ile katma değeri düşük gıda sanayi artıklarından yüksek katma değere sahip diyet lifler elde edeceklerini ifade eden Ayar, şu bilgileri verdi: ?Ülkemizde gıda sanayi atıkları genelde hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Yapacağımız çalışma ile artıklardan çok daha kıymetli diyet lifleri elde edeceğiz. Böylece ekonomik olarak önemli bir kazanım gerçekleştireceğiz. Üretilen bu lifler süt ürünlerinin yanında pek çok diğer gıda gruplarına da ilave edilebilecektir. Ayrıca, uygun üretim sistemi ve ambalajlama imkânlarının oluşturulmasıyla diyet lifler doğrudan tüketime de sunulabilecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber